سه شنبه، 18 اردیبهشت 1403 - 05:32   
  تازه ترین اخبار:  
   آخرین مطالب  

  ثبت نام کاربردی ترین و مقرون به صرفه ترین دوره PHRi آغاز شد.


  استخدام در رباط کریم : حسابدار + تضمین کیفیت / سیستم ها و روشها + صنایع + تامین + فنی + ایمنی و بهداشت


  استخدام کارشناس وصول مطالبات


  🎊 طرح تربیت نیروی انسانی با مشارکت وزارت خانه های مرتبط🎊


  ما در ناتژی به دنبال یک مدیر منابع انسانی


  استخدام 1- مدیر یا سرپرست ایستگاه 2- تکنسین ،کارشناس تعمیرات و بهر ه بردار و hse شهر اهواز


  استخدام کارشناس کامپیوتر - پشتیبانی فنی (Help Desk)


  کارجو مدیر مالی


  استخدام : رئیس حسابداری - کرمانشاه / کارشناس حسابداری امور سهام و بورس - حسابدار مدیریت ( حسابرس داخلی)


  کارجو مدیر عامل قائم مقام یا مدیر اجرایی


- اندازه متن: + -  کد خبر: 23705صفحه نخست » اخبار علمی ، فرهنگیشنبه، 22 آذر 1393 - 15:30
" آموزش و پرورش و افکار عمومی"
گفت‌وگوی راهبردی صاحبنظران و خبرگان آموزش و پرورش
  
فرهنگیان نیوز - تدبیر:

" آموزش و پرورش و افکار عمومی"
گفت‌وگوی راهبردی صاحبنظران و خبرگان آموزش و پرورش
(بخش نخست)

نشست کانون اندیشه با موضوع "آموزش و پرورش و افکار عمومی" و با حضورجمعی از صاحبنظران، خبرگان آموزش و پرورش و مدیران رسانه ای برگزار شد.
علیرضا راه پیما دبیر کانون اندیشه بعد از خوش آمد به میهمانان با اشاره به سابقه دو ساله این جلسات گفت: هدف از برگزاری این نشستها علاوه بر بحث و تبادل نظر، شناسایی، بررسی و ارائه راهکار برای مسائل موجود در نظام تعلیم و تربیت کشور است. در این نشست در خدمت آقای مرتضی نظری هستیم که معرف حضور همه دوستان هستند و نیازی به معرفی ندارند.
راه پیما گفت: به پیشنهاد آقای نظری این نشست با اندکی تفاوت نسبت به جلسات قبل برگزار خواهد شد. ایشان در ابتدا پیرامون  وضوع جلسه مطالب خود را مطرح می کنند و این مطالب صرفاً برای طرح چند سوال کلیدی است و اساس این نشست، سخنرانی نیست. و درادامه، دیدگاههای راهبردی صاحبنظران محترم را در ارتباط با موضوع بحث خواهیم داشت.
شایان ذکر است در این نشست افتخار حضور میهمانانی از داخل و خارج دستگاه آموزش و پرورش را داریم که به ایشان خیر مقدم عرض می کنیم:
آقایان:
- دکتر اکرمی وزیر پیشین و مشاور عالی وزیر آموزش و پرورش
- محمدی، دبیر کل انجمن اسلامی معلمان ایران
- دکتر الحسینی، معاون پیشین پارلمانی آموزش و پرورش و نماینده دور سوم
مجلس شورای اسلامی
- ذوالفقاری، مدرس دانشگاه و کارشناس ارشد سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی کشور
- حیدری، مدیرعامل خبرگزاری ایلنا
- محجوب، مدیر پایگاه اطلاع رسانی فرهنگیان نیوز
- پورسلیمان، مدیر سایت سخن معلم
- زینی‌وند، مدیرکل مدارس غیر دولتی وزارت آموزش و پرورش
- دکتر عباس‌پور، مدیر امور شوراهای وزارت آموزش و پرورش
- نظریان، رییس آموزش و پرورش منطقه یازده شهر تهران
- اصفهانیان معاون اداره کل شاهد و ایثارگران وزارت آموزش و پرورش
و تنی چند از دبیران، پژوهشگران، مدیران کل، مشاوران و کارشناسانی از
معاونت های آموزش ابتدایی، آموزش متوسطه و مشارکتهای مردمی وزارت آموزش و
پرورش.

مرتضی نظری (پژوهشگر آموزش و پرورش و توسعه انسانی):
نیت و انگیزه اصلی از برگزاری این نشست کمک به آموزش و پرورش برای عملکرد بهتر است. امیدوارم همانطور که دوست و برادر ارجمندم جناب آقای راه پیما فرمودند، امروز بتوانیم فضای گفت و گو را با مشارکت و نگاه راهبردی شما پیش ببریم.
در حال حاضر افکار عمومی درباره چالش‌ها و مسائل آموزش و پرورش به آستانه اشباع رسیده و تقریبا همه آگاهان، از این مسائل و چالش ها مطلع هستند اما چیزی که به شدت مغفول مانده، فقدان نگاه راهبردی به مسائل آموزش و پرورش است. وقتی نگاه راهبردی نداشته باشیم، تمام تلاشهای ما برای کمک به آموزش و پرورش در حد آسیب شناسی، تکرار چالش ها و نهایتاً  شناخت گرفتاری های آموزش و پرورش باقی می ماند.
لذا اگر جمع فرهیخته حاضر بر سر این باور توافق نمایند، از پرداختن به چالش ها عبور کرده و به حل مسأله بپردازیم.
آموزش و پرورش ایران مانند بیماریست که برای بهبود خود سالها به هر پزشکی که مراجعه می کند، همه پزشکان فقط به توصیف درد او می پردازند! در حالی که این بیمار از درد می سوزد و به خود می پیچد، متخصص دلسوزی پیدا نمی شود که درمان این درد را نسخه کند!
امیدوارم تلاش امروز ما توصیف درد نباشد و گامی فراتر نهیم و به راه حلی برای کمک به آموزش و پرورش برسیم.
ما با چند پرسش اساسی درباره جایگاه آموزش و پرورش در افکار عمومی مواجه هستیم و هدف ما تلاش برای رسیدن به پاسخ هایی پیرامون این پرسش هاست تا درنهایت نتایج را دسته بندی شده به مدیران و مخاطبان این بحث در وزارت آموزش و پرورش که همه از دوستان نیک ما هستند و برخی از این مدیران عزیز امشب در جمع ما حضور دارند، منعکس کنیم. لذا من نتایج این  نشست را بسیار کاربردی و مبارک می دانم.
در ابتدا ما برای شناخت افکار عمومی باید "حوزه عمومی" را بشناسیم. در بین اندیشمندان، یورگن هابرماس نظریات شناخته شده ای درباره حوزه عمومی دارد. از نظر هابرماس، هر اجتماعی سه حوزه خصوصی، عمومی و حاکمیت دارد.
شهروندان و یا افرادی که در کنار هم جمع شده‌اند، نه در مقام افراد اقتصادی یا حرفه‌ای که تنها به فکر اداره امور خصوصی خود هستند و نه به مثابه مجامع حقوقی که تابع قواعد حقوقی بوروکراسی دولتی هستند و موظف به اطاعت و تبعیت از قواعد مذکورند، بلکه شهروندان و افراد خصوصی ، زمانی به منزله عموم عمل می‌کنند که بدون اجبار و اضطرار، بتوانند به مسائل مورد علاقه مردم یا منافع عمومی بپردازند.
هدف اصلی حوزه عمومی این است که میان شهروندان درباره «خیر مشترک» بحث‌های انتقادی و عقلانی صورت گیرد و این امر به صورت‌بندی یا تدوین سلسله اقداماتی که در جهت منافع عمومی عمل می‌کند، منتهی شود.
حوزه عمومی، امکانی در زندگی جمعی انسان‌هاست که با تحقق آن، افراد جامعه می‌توانند از طریق یکدیگر به سخن آیند و با مفاهمه، به امر عمومی توجه کنند. در حوزه عمومی افراد در وضعیتی آزاد و دور از تحمیل‌ها و اجبارها، امر عمومی را مورد بحث و نظریات یکدیگر را مورد ارزیابی قرار می‌دهند و بدین وسیله، امکان رسیدن به یک توافق جمعی واقعی را به حداکثر می‌رسانند.
این گفت‌وگو، مفاهمه و توافق، از آنجا که مبتنی بر نیروهای هدایت‌کننده‌ای چون قدرت، پول و تبلیغات نیستند، سیاستی دیگر و متفاوت با برداشت‌های معمول را می‌آفرینند.
از نظر هابرماس حوزه عمومی عرصه‌ای است که هیچ حد و حدودی بر فعالیت آن وضع نشده باشد و به عبارتی حوزه عمومی عرصه فکر، گفت‌وگو، استدلال و زبان است.
وی افزود: پاسخ به پرسش‌هایی از قبیل چیستی آزادی، عدالت، برابری، عقلانیت و مانند آنها تنها در حوزه عمومی هر جامعه‌ای ممکن است پاسخ داده شود و مورد پذیرش و باور مردم قرار گیرد. به عبارتی دولت به معنی عام و کلان، اگر بنا دارد فرهنگ و رویه‌ای را در کشور بنیان‌گذاری کند، ناگزیر حاجت به حوزه عمومی دارد. به همین خاطر در هر دوره‌ای از تاریخ که دولت
بدون اتکا به حوزه عمومی تلاش کرده تا رویه ای را پایه‌گذاری کند، موفق نبوده است.
مرتضی نظری با بیان اینکه حوزه عمومی بستر شکل‌گیری افکار عمومی است، خاطرنشان کرد: در این حوزه شهروندان بر سر منافع عمومی به بحث و تبادل‌نظر می‌پردازند و بر خلاف روابط و مقاصد موجود در مؤسسات تجاری و گروه‌های شغلی که محور آنها منافع مادی و خصوصی است، هدف، تأمین منافع عمومی شرکت‌کنندگان و خیر مشترک است.
وی یادآور شد: در حوزه عمومی صرفاً یگانگی و عقاید همگون حاکم نیست.
گفتمان و ارتباط، صرفاً در جهت ایجاد وفاق پیش نمی‌رود، بلکه به لحاظ فرهنگی و فکری ابعاد متعددی مطرح می‌شود و درها به روی عقاید متفاوت باز است.
اما ابزار اصلی حوزه عمومی چیست؟
رسانه ها که در برخی تعابیر به دو نوع تند و کند تقسیم می شوند، ابزار اصلی حوزه عمومی هستند.
روزنامه‌ها و نشریات، کتاب و مانند اینها، رسانه های کند، و رادیو و تلویزیون، ماهواره‌ها و شبکه‌های اینترنت و حتی تلفن همراه در ردیف رسانه‌های تند قلمداد شده اند.
دکتر یونس شکرخواه استاد ارتباطات مطلب جالبی دارند. ایشان می گویند؛ "تاکنون منبع و منشأ خبر چسبیده و متصل به منابع قدرت بود، اما امروز جوشش خبر از میان مردم و از پایین به بالاست و انبوه فعالیت‌های افراد در شبکه‌های اجتماعی و وب، نشانگر همین موضوع است و عموم مردم جریان‌ساز شده‌اند. به عبارتی، به مدد فناوری‌های نوین، دیگر فقط نظارت از آن قدرتمندان نیست، بلکه ضعیفان دیروز، ناظران امروزند."
اما اجازه می خواهم بعد از این مرور مختصر روی حوزه عمومی به جنبه هایی از آموزش و پرورش که خمیر مایه پرسش کلیدی این نشست است، اشاره کنم.
آموزش و پرورش جزء سازمان‌های نرم‌افزاری محسوب می‌شود. موضوع و مأموریت آموزش و پرورش در ارتباط با فرد و آموزش اوست و کار آموزش و پرورش با افراد حتی در مقایسه با آموزش عالی، در بازه زمانی انجام می‌شود که فرد بیشترین وابستگی را به خانواده خود دارد به همین خاطر آموزش و پرورش بیشترین درهم تنیدگی را با حوزه عمومی دارد.
پیچیدگی و روند فزاینده نیازها، انتظارات و مسائل در دنیای جدید به تغییر نگاه عمومی نسبت به آموزش و پرورش انجامیده و خانواده‌ها و حوزه عمومی تحت‌تأثیر این فضای جدید، توقعات و مطالبات جدیدی دارند.
آموزش و پرورش، مهم‌ترین نهادی است که به طور مستقیم در شکل‌گیری سرمایه انسانی نقش دارد و برای حرکت خود تنها به امکانات، تجهیزات و منابع مالی نیاز ندارد، بلکه اعتماد عمومی و رضایتمندی مخاطبان عامل اصلی توفیق اوست. بنابراین آموزش و پرورش و افکار عمومی لازم و ملزوم یکدیگرند.
من تاکنون یک پژوهش جامع درباره قضاوت و ارزشگذاری مردم و نخبگان درباره آموزش و پرورش ندیدم ولی به اختصار انواع قضاوت‌ها و نظرات درباره نهاد آموزش و پرورش را در سه بخش دسته بندی کردم که بیان مبسوط آنها در این وقت نمی گنجد، اما عجالتاً مردم یعنی بخش اصلی حوزه عمومی، با شنیدن نام آموزش و پرورش قضاوت‌هایی دارند که وقتی این قضاوتها را بخواهیم به کلید واژه هایی تبدیل کنیم عبارت خواهند بود از: محبوبیت سنتی، مانده در خاطره‌ها، کمبود منابع، یادگیری، احترام، تلخ و شیرین مدرسه، کتاب درسی، مشق، زندگی و شخصیت معلم‌، نصیحت و تنبیه و تشویق. و اگر همین قضاوتها را بخواهیم از نگاه نخبگان و کنشگران درون آموزش و پرورش نسبت به آموزش و پرورش بشناسیم عبارت خواهند بود از: مشکلات تاریخی، تربیت، تغییرات پی در پی، عقب‌ماندگی از تحولات جدید، رشد،اعتراض، سیاهی لشکر، خستگی، نگاه سیاسی و محافظه‌کاری.
همچنین آموزش و پرورش در نگاه اسناد بالادستی و رهبران جایگاه بسیار مطلوبی دارد و اصطلاحاً دارای وزن بالایی است.
در همین رابطه سهم اخبار آموزش و پرورش در رسانه‌ها نسبت به سایر وزارتخانه ها و سازمان های کشور سهم بالایی محسوب می‌شود، این در حالی است که به رغم بالا بودن وزن آموزش و پرورش در اسناد بالادستی و نگاه رهبران، اما نگاه رسانه به حوزه آموزش و پرورش تخصصی نیست. متاسفانه بدلایل مختلف نگاه خبرنگاران و رسانه ها به آموزش و پرورش خیلی پایین،
پیش پا افتاده و معمولی هست.
اکنون قصد دارم پرسش اساسی را مطرح کنم که چرایی حضور ما در اینجاست.
پرسش کلیدی این است که چرا آموزش و پرورش کمتر توانسته افکار عمومی را با خود همراه کند؟
ذیل این پرسش اصلی چند پرسش دیگر مطرح می شود از جمله اینکه ؛ وضع مطلوب و مورد انتظار در همراهی افکار عمومی با آموزش و پرورش چیست و اساساً آموزش و پرورش چه نیازی به افکار عمومی دارد؟
ثمره همسویی آموزش و پرورش با افکار عمومی و یا ثمره همسویی افکار عمومی با آموزش و پرورش چیست؟ چگونه می‌توان بین آموزش و پرورش و افکار عمومی درهم تنیدگی ایجاد کرد؟
تمرکز نشست امروز ما برای پردازش بیشتر این پرسش هاست که چرا علیرغم این همه تاکید و جایگاه پرآب و تابی که بزرگان برای فرهنگی ترین دستگاه فرهنگی کشور قائلند اما جایگاه بالایی پیش چشم افکار عمومی ندارد؟
چرا با وجود این همه بار مسولیتی که معلم از ابتدا تا کنون بر دوش داشته، اما جز منزلتی سنتی و محبوبیتی در خاطره ها، جایگاه عالی، تخصصی و تعیین کننده در واقعیت جامعه ندارد؟
پایان بخش نخست

 

تعداد بازدید: 1673 ، امتیاز کاربران: 0 (0 نفر) ،    
  

اضافه نمودن به: Share/Save/Bookmark

نظرات کاربران: 12 نظر (فعال: 12 ، در صف انتشار: 0، غیر قابل انتشار: 0)
مرتب سازی بر حسب ( قدیمیترین | جدیدترین | بیشترین امتیاز | کمترین امتیاز | بیشترین پاسخ | کمترین پاسخ)
جهانی
|    | 1393/9/23 - 18:37 |     4     0     |
تغییر نگاه افکار عمومی به آ پ کار یه شبه نیست مانع اصلی خود حاکمیته که افزایش فهم و سواد مردم رو به ضرر خودشون می دونن

محمدحسینی
|    | 1393/9/23 - 18:35 |     4     0     |
وقتی دولت ضعیفترین وزیر را به این وزارتخونه بزرگ می فرسته معلومه که افکار عمومی درباره آموزش و پرورش چه قضاوتی می کنه!!!

سعید
|    | 1393/9/23 - 15:34 |     3     1     |
بحث کاربردی و خوبی بود

سامانی
|    | 1393/9/23 - 00:32 |     3     1     |
از ماست که برماست
اهمیت آموزش پرورش برای خود معلما جانیفتاده که بخواهیم مردم را با خودمون همراه کنیم
نود درصد ادمهایی که توی وزارتخونه وول می خورن باید برن بیرون

لاله
|    | 1393/9/22 - 23:59 |     1     0     |
کلا فکر کنم چگونگی خواندن متن و منظور را متوجه نشدین .

سعادت ثمر
|    | 1393/9/22 - 22:28 |     3     3     |
لیلا خانوم سلام
خوبی عزیزم
برای اطلاع تو می گم آموزش و پرورش بزرگتر از این حرفاست همش که اقتصاد نیست اگه شما نتونی به مردم بگی داری چکار میکنی کسی نگاتم نمی کنه خیلی ساده و دهاتی برات گفتم که جا بیفته

محمد
|    | 1393/9/23 - 14:08 |     2     0    
پاسخ: در جامعه امروزی اقتصاد حرف اول و آخر را می زند

بهرامی
|    | 1393/9/22 - 22:22 |     5     2     |
ناشناس جوووون
چه ناز و غمزه ای داری!!!!!
متوجه شدی بحث چی بوده؟ به نظرم یه بار دیگه بخون عزیزم!!!!

قوامی
|    | 1393/9/22 - 22:18 |     3     2     |
امیدوارم لیلا خانم معلم بچه های مردم نباشه که بدا به حال اون پدر و مادری که معلم بچش این خانم باشه
لطفا در موضوع صحبت کنید

لیلا
|    | 1393/9/24 - 20:25 |     1     0    
پاسخ: قوامی خان شما معلمی ؟؟؟؟ شما خودت موضوع را نگرفتی به جوابی که به سعادت ثمر دادم شامل شما هم هست .
خدایا به خاطر این نوابغ است که ما در این حال و روزیم .
ایا شما وقتی به یک گدایی که لباس خوبی هم ندارد و قیافه ی الوده ای دارد و همیشه از فضیلت های اخلاقی و از چیزهایی که به نظر در قامت ان نیست سخن میگوید افکارت تحت تاثیرش قرار میگیرد.؟؟؟؟
ان گدا درست مثل آپ ماست .دقیق گفتم بگیری مطلبو!!!


لیلا
|    | 1393/9/22 - 17:44 |     3     1     |
قلب شما نیاز به داروی ع ع ع ع ع ع ع.یکی از مسائلی که باعث.......................چرا قلب شما درست کار نمی کند و علتهای صد من یه غاز و غیره.
جمع کنین بابا .پول خوب و مدیریت خوبتر ودیگر هیچ .
یک مشکل میماند شاید هم دو مشکل یکی را نمی گویم یکی هم اینکه این افراد که قرار است سخنرانی نکنند و فقط در مورد درد توضیح ندهند بلکه درمان کنند بیکار میمانند که این مهمتر از یک میلیون معلم است .

ناشناس
|    | 1393/9/22 - 16:06 |     2     5     |
حرفای قشنگ می زنی /به دلم داری چنگ می زنی/ می دونم نمی دونی/ می دونم نمی دونی /یا خودتو زدی به نادونی ...؟


نظر شما:
نام:
پست الکترونیکی:
نظر
 
  کد امنیتی:
 
امتیاز شما به اين خبر:
   کد امنیتی:
 
   پربیننده ترین مطالب  

  🎊 طرح تربیت نیروی انسانی با مشارکت وزارت خانه های مرتبط🎊


  ما در ناتژی به دنبال یک مدیر منابع انسانی


  استخدام در رباط کریم : حسابدار + تضمین کیفیت / سیستم ها و روشها + صنایع + تامین + فنی + ایمنی و بهداشت


  استخدام کارشناس وصول مطالبات


  ثبت نام کاربردی ترین و مقرون به صرفه ترین دوره PHRi آغاز شد.


 
   تبلیغات صفحات داخلی  
 
 
 
© نسخه سوم فرهنگیان نیوز 1391
shoghlorg@gmail.com | info@farhangiannews.ir
پشتیبانی توسط: خبرافزار
Check  Out My Rank On PRTracking.com!
  خبر فوری: گزارش مراسم هفتمین بزرگداشت روز ملی منابع انسانی